Sosyal Medya

Dünya

Güney Sudan’ı Mossad mı Kurdu?

İsrail istihbarat servisi Mossad’ın eski ajanlarından David Ben-Ozil İsrail’in Sudan iç savaşındaki rolünü açığa çıkardı.



Ben-Ozil 1969-1971 yılları arasında Sudan hükümet güçleri ile güneyli ayrılıkçılar arasında yaÅŸanan iç savaÅŸta Ä°srail'in büyük rolü olduÄŸunu gün yüzüne çıkardı.

Yayımladığı son kitabında Ben-Ozil, kendisinin ve çok sayıda arkadaşının savaÅŸ sırasında Joseph Lagu tarafından yönetilin güney ayrılıkçı hareketinin tarafında aktif rol üstlendiklerini yazdı. Güney Sudan günümüzde bağımsız bir ülke.

Ben-Ozil Ä°srail'in Sudan ordusunun yenilgiye uÄŸratılması, ayrılıkçılara eÄŸitim verilmesi, silah ve personel saÄŸlanması gibi alanlarda faaliyet gösterdiÄŸini söylüyor. Ä°srail ayrıca, ayrılıkçıların küçük milis taburları kurmasına ve güneyli ayrılıkçılara silahların doÄŸrudan ulaÅŸtırılması için bir hava alanı inÅŸaasına yardım etmiÅŸti.

Ä°srail'in buradaki asıl amacı Ben-Ozil'e göre ÅŸuydu: Ä°srail, Sudan ordusuna zaman kaybettirerek ileride Ä°srail'e saldırı planı yapan Arap güçlerine katılmasını engellemekti.

Eski Mossad ajanı Ä°srail'in OrtadoÄŸu'daki azınlıklarla sıkı iliÅŸkiler kurduÄŸunu ve bu sayede onların Ä°srail'e karşı oluÅŸturulacak Arap koalisyonundan uzak tutmayı planladığını aktarmakta. Ben-Ozil'e göre bunun arkasında da Etyopya, Ä°ran ve Türkiye gibi bölge ülkeleri ve Lübnan Marunileri ve Irak Kürtleri ile saÄŸlam iliÅŸkiler kurmak vardı.

Aslı middleeastmonitor'da yayınlanan haber Melahat Kemal tarafından TIMETURK için Türkçe'ye çevrilmiÅŸtir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.